Macbook Reparatie in Maastricht

MacBook Pro Retina 13 Inch A1425De MacBook is een geliefde computer bij zowel grafische designers als mensen die hem recreatief gebruiken. Er zijn zelfs mensen die beweren dat het de beste in zijn soort is. Wat je mening ook is, het zijn in ieder geval wel duurzame apparaten.

Desondanks kan het gebeuren dat het apparaat kapot gaat. Dit kan een software probleem zijn, maar ook het omstoten van een kop thee over het toetsenbord.

Dit zorgt er soms voor dat je naar de reparateur zult moeten. Toch geven de meeste mensen hun MacBook liever niet zomaar uit handen. Bij iPhone dokter Maastricht kun je echter op volledige transparantie rekenen.

In dit artikel zullen we uitleggen waarom jouw Macbook bij ons in goede handen is. Voordat we dat doen gaan we eerst even in op de beschikbare modellen en vertellen we ook wat jij zelf al kunt doen om je MacBook te herstellen.

Bekijk hier onze Macbook Reparatie Tarieven.

Welke MacBooks zijn er

Er zijn redelijk wat Macbooks beschikbaar op de markt. De Macbook Air is met name geschikt voor onderweg. Dit is namelijk de kleinste laptop. De Macbook Pro daarentegen, is een wat grotere jongen. Deze leent zich dan ook prima voor grafisch ontwerp en het bewerken van video’s.

In 2015 werd er een nieuw model uitgebracht wat lichter en tevens dunner is dan zijn voorgangers. Dit model beschikt daarnaast ook over het beste retina scherm dat tot nu toe is verschenen.

Mocht jij jouw Macbook willen laten repareren, dan ligt het onder andere aan het model hoeveel de kosten zullen bedragen.

MacBook reparatie in Maastricht

Wanneer een Macbook stuk gaat dan heeft dat soms een duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld als je hij is gevallen. Toch is niet altijd zo duidelijk. Het komt weleens voor het apparaat nog wel werkt, maar soms vreemde mankementen vertoond.

In dat geval is het belangrijk om te kijken wat er nou precies aan de hand is. Wij kunnen je daarbij helpen, maar soms kun je zelf al een inschatting maken.

Daarom hebben wij hieronder wat mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. (let op! Dit is puur voor als je snel wilt weten wat er aan de hand kan zijn. Mocht je zekerheid willen, neem dan contact met ons op)

Algemene tips vooraf

Als je vermoed dat er wat mis is met je MacBook, maak dan altijd eerst een back-up van je belangrijke gegevens. Je bent er zo zeker van dat je de belangrijke gegevens op je apparaat zult behouden. Mocht dat niet meer mogelijk zijn, dan kan een specialist je waarschijnlijk nog helpen doormiddel van data recovery.

Ben je van plan om de MacBook zelf open te maken? Draag dan een antistatisch polsbandje, welke hier te krijgen is. Dit zorgt ervoor dat je het apparaat niet beschadigt met een statische ontlading als je het aanraakt.

Defect beeldscherm (lcd of glas)

Het beeldscherm van een MacBook kan stukgaan op twee verschillende manieren: de meest opvallende manier is een gebroken of gebarsten glas. Daarnaast kan ook het lcd-paneel, wat achter het glas zit, kapot zijn. Dit herken je aan een verstoord beeld.

Voordat je zeker weet of dit het geval is, moet er eerst worden gekeken of het beeld niet gewoon op een verkeerde manier is ingesteld. Het zou kunnen dat de helderheid bijvoorbeeld te laag staat. Daarna is het aan te raden om de MacBook aan te sluiten op een televisie of andere monitor. Is de beeld dan wel in orde? Dan ligt het misschien toch aan het lcd-paneel.

Wij kunnen zowel het lcd-paneel als de glasplaat voor je vervangen. Daarvoor zullen we wel het hele scherm los moeten maken van de behuizing. Hierbij gaan wij heel voorzichtig te werk, aangezien er bij deze reparatie van alles kan beschadigen als je niet weet wat je doet. Deze handeling is daarom alleen geschikt om uit te voeren als professional.

Bekijk hier onze Macbook Reparatie Tarieven.

Kapotte harddisk of kabel

Krijg je bij het opstarten van de Macbook een map te zien met een vraagteken erop en blijft deze steeds zichtbaar? Dit betekent dat de systeemsoftware niet gevonden kan worden. Een van de mogelijke oorzaken is een kapotte harddisk. Of problemen met de bijbehorende kabel.

Mocht de Macbook zelf nog wel werken, dan zou je een schijfhulpprogramma kunnen gebruiken om de harddisk op fouten te controleren. Wanneer hij niet meer opstart kun je deze proberen te booten via een externe harde schijf of usb-stick. Dit is echter wel een ingewikkeld proces.

Als de harddisk stuk is dan zal je deze moeten laten vervangen. Dit is vervelend, maar dit wel een mooie gelegenheid om een snellere of betere harde schijf erin te zetten. Toch weer een voordeel!

Je kunt dit probleem soms ook voorkomen. Hoor je rare geluiden van je harddisk komen? Dan is de kans groot dat hij beschadigd zal raken. Een professionele reparateur kan dit echter helpen voorkomen.

MacBook sneller laten werken met een SSD

Een computer die naar een tijdje langzamer gaat werken. Dit verschijnsel zullen waarschijnlijk vele mensen herkennen. Ook bij MacBooks kan dit gebeuren. Bij oudere modellen komt dit vaak vanwege de OS X updates. Er zijn mensen die hun MacBook sneller proberen te maken door middel van het bijplaatsen van extra geheugen of het inbouwen van een snellere processor. Dit werkt soms, maar toch de beste optie nog wel het plaatsen van een snellere harddisk.

Mocht jouw MacBook nog niet het nieuwe retina model zijn, dan heeft deze waarschijnlijk nog geen Solid State Drive (SSD) erin zitten. In dat geval is het altijd de moeite waard om toch een SSD te laten inbouwen. Deze zijn namelijk vele malen sneller vergeleken met een reguliere harde schijf. Tevens verbruiken ze minder energie. Allemaal voordelen dus.

Als jouw MacBook niet het nieuwste retina model is, dan heeft hij waarschijnlijk nog geen Het is dan altijd de moeite waard om een SSD te laten inbouwen, want die zijn vele malen sneller dan een gewone harde schijf. Bovendien verbruiken ze minder energie, waardoor de prestaties van je MacBook nog eens extra verbeteren. Vaak is het zo, dat je processor meer dan snel genoeg is, maar de harde schijf zo traag is, dat je de kracht van je processor niet merkt!

Mocht je de harde schijf willen vervangen, denk dat eerst na over het volgende: hoe wil je OS X gaan omzetten? In sommige gevallen staat er al een versie van OS op de nieuwe schijf en kun je vanuit daar opstarten. Wanneer dit niet het geval is, of wil je andere (nieuwere) versie gebruiken, dan moet je een USB-stick bij de hand hebben wat deze op staat. Ook is het raadzaam is back-up van je bestanden te maken. Je kunt hier bijvoorbeeld het programma Time Machine voor gebruiken.

Bekijk hier onze Macbook Reparatie Tarieven.

Wat je moet doen bij waterschade

Het zou kunnen gebeuren dat er een vloeistof over je toetsenbord komt, bijvoorbeeld thee of koffie. In sommige gevallen laat men zelfs de MacBook in het water vallen. Dit zorgt dingen zorgen vaak voor ‘’waterschade’’.

Wanneer er in vloeistof op of in je MacBook is terecht gekomen, dan kun alvast een paar dingen doen om de schade nog wat te beperken:

  • Voorkom kortsluiting door de batterij eruit te halen en de adapter los te koppelen.
  • Zet de MacBook op zijn kop neer, zodat het water niet verder naar binnenloopt.
  • Bezoek zo snel mogelijk een specialist om het vocht grondig te verwijderen.

Het is van belang dat het vocht dus zo snel mogelijk weer uit je MacBook verwijderd zal worden. Dit om schade aan de onderdelen te voorkomen. Het is echter lastig om dit zelf te doen. Er zijn mensen die dit proberen met een föhn, maar die blazen het vocht juist verder erin. Ook de bak met rijst werkt niet. Deze richtlijnen gelden overigens ook voor smartphones.

Een specialist weet daarentegen precies hoe je het vocht moet verwijderen. Deze werkt vaak met een combinatie van lucht en alcohol. Tevens controleert de specialist ook of het vocht daadwerkelijk allemaal weer weg is. Ook verwijdert hij eventueel ander vuil dat bijvoorbeeld onder het toetsenbord zit.

Defect toetsenbord

Bij intensief gebruik kan het gebeuren dat er een toets beschadigd raakt. Ook komt het vaak voor dat er vuil tussen het toetsenbord gaat zitten, waardoor deze ook minder goed zal gaan werken.

Individuele toetsen zijn te vervangen of schoon te maken. Dit kun je zelf doen door ze eruit te halen met een schroevendraaier of cocktailprikkertje. Het plastic mechanisme wat eronder ligt zal op dezelfde manier losgemaakt moeten worden.

Wanneer er sprake is van waterschade dan zal het toetsenbord helemaal vervangen moet worden. Dit is echter een grondige klus, dus laat dit liever door een specialist doen.

Softwareproblemen

Blijven je apps steeds vastlopen? Willen ze niet openen? Je zou last kunnen hebben van een softwareprobleem. Ook kunnen er problemen optreden na het installeren van nieuwe apps. Dit soort storingen zijn vaak op te lossen door het apparaat opnieuw te starten. Of het betreffende programma opnieuw te installeren.

In de meeste gevallen ligt de oorzaak echter bij zogenaamde beheerproblemen. Bijvoorbeeld een harde schijf die te vol is of programma´s die verkeerd geïnstalleerd zijn. zijn. Daarnaast kun je last hebben van Malware. Dit zijn bestanden welke zijn ontwikkeld door mensen met slechte intenties en worden via het internet verspreid. MacBook-gebruikers hebben over het algemeen minder last van Malware dan Windows-gebruikers, al gaat er soms toch wat mis. Mocht je computer veelvuldig met Malware besmet zijn, dan is een grondige schoonmaakactie nodig.

Dit soort ‘’schoonmaakacties’’ zijn tevens ook aan te raden voor mensen die hun MacBook weer sneller willen laten werken.

GPU reflow

De vervanging van MacBook onderdelen kunnen heel prijzig zijn. Vandaar dat er vaak alternatieve methodes worden toegepast om het apparaat te repareren. De meeste creatieve methode is waarschijnlijk de zogeheten ‘’reflow’’ van de GPU (Graphics Processing Unit), ook wel de grafische chip genoemd. Dit onderdeel kan losraken van het logic board. Wanneer dat gebeurt dan zal het beeldscherm niet meer voldoende werken. Officieel zou het gehele logic board vervangen moeten worden, wat veel geld gaat kosten.

Een alternatief is dus ‘’reflowing’’, waarbij de GPU weer vast gesmolten zal worden. Dit is echter een lastig proces, dus alleen geschikt om door professionals te laten doen.

Bekijk hier onze Macbook Reparatie Tarieven.

BGA soldeeroplossing

Wanneer een GPU reflow echter niet werkt, of als de chip zelf vervangen zal moeten worden, dan is de storing ook op andere manieren op te lossen. Bijvoorbeeld door een Ball Grid Array (BGA). Deze methode heeft veel weg van reflowing, ook hier wordt de soldeer gesmolten. Het verschil is echter dat de processor nu ook verwijderd wordt.

Ook dit is uitsluitend werk voor specialisten. Er wordt namelijk uiterst secuur omgegaan met de belangrijke MacBook onderdelen. Deze reparatie duurt meestal zo´n drie weken. De prijs verschilt per geval.

We begrijpen dat dit allemaal ingewikkeld klinkt, maar wees gerust: bij ons hoef je dit niet zelf te doen. Wij voeren het voor je uit, nadat jij eerst akkoord bent gegaan met de eventuele kosten. Je zult dus niet voor verassingen komen te staan.

Macbook reparatie in Maastricht

Ben je aan het overwegen om jouw Macbook door een specialist te laten nakijken, maar twijfel je omdat je bang bent voor de kosten? Dan is Iphonedokter Maastricht wellicht een optie. Bij ons is een eerste onderzoek namelijk gratis, in tegenstelling tot veel premium resellers. Daarnaast laten we je vooraf weten wat de eventuele reparatie zal gaan kosten, waarna je zelf een afweging kunt maken. Zoals we al eerder aangaven, je komt dus niet voor verassingen te staan!

Gezien de waarde van een MacBook is het soms ook de moeite om een ouder model te laten repareren. Ook hiervoor kun je bij ons terecht.

Iphone Dokter Maastricht hecht veel waarde aan snelle maar vooral ook eerlijke en betaalbare service. We denken graag mee en zoeken altijd naar de beste oplossing zodat je nog lang kunt genieten van je Macbook!

Telefoon Reparatie

Smartphones gaan over het algemeen een stuk sneller stuk dan computers. Gelukkig zijn deze vaak veel makkelijker te repareren. Ook hierin zijn wij gespecialiseerd. Dit gaat meestal ook veel sneller dan een MacBook reparatie. Je mag zelfs meekijken!

Mocht jouw telefoon aan reparatie toe zijn, bekijk dan eens de telefoon reparatie pagina.

Bekijk hier onze Macbook Reparatie Tarieven.